Am fondat Grupul „Vatra” pe 25 septembrie 2011 cu scopul de a-mi crea, departe de casă, un cerc de prieteni și, așa cum am mai spus, o familie: „Familia Vatra”. Deși vibram la gândul acesta, mărturisesc că niciodată nu am bănuit că voi ajunge să înființez, de fapt, o școală de dansuri populare, atât de valoroasă și apreciată pentru rezultatele sale, inclusiv pe plan internațional.
Nu a fost ușor. Dimpotrivă! Pe drumul ales, am fost nevoit să înfrunt neîncrederea oamenilor, ignoranța lor și să depășesc o mulțime de obstacole.
Împotriva bârfei, am avut întotdeauna un scut puternic: credința în visul meu.
Și cum cred că gura omului n-u poți închide niciodată, și cum invidia este, înainte de toate, o caracteristică a oamenilor care se simt inferiori, fiind și o dovadă a lipsei de inteligență, am reușit să fac slalom printre aceste greutăți fără să mă rănesc.
Cu speranța că binele învinge, ca-n basme și, bineînțeles, cu multă ambiție, mi-am continuat drumul, ținând cont doar de mesajele pe care mi le transmitea inima mea.
Țelul meu era să ofer și altora ceea ce eu iubeam, sa impart cu ceilalți ceea ce pe mine mă făcea fericit: dansul, muzica, tradiția, veselia satului.
Da am reușit chiar mai mult de atât! Și anume, am înființat “Vatra”, practic o școală de dans în care, astăzi, cresc frumos copii cu vârste fragede, adolescenți, dar și adulți.
Pentru a valorifica visul meu, am creat o echipă de instructori și coregrafi talentați, iar pasul următor este ca “Grupul Vatra” să se extindă și, astfel, să deschidem noi filiale nu doar în Italia, ci și în Diaspora, în general.
Mai apoi, din dragostea și pasiunea mea s-au născut Asociația Primo Passo și centrul multicultural Spazio Trad, întrucât eu apreciez arta sub toate aspectele sale și consider esențial rolul educației prin artă.
Dansul nu este doar un mijloc pentru a te distra și a învăța niște pași, este și o modalitate de a te cunoaște pe tine, pe ceilalți, ba chiar prin care poți clădi o familie sau își poți găsi un rost în viață.
Pe lângă Grupul Vatra, am creat alte grupuri mai mici în care se poate învăța baletul, se pot practica dansuri internaționale, se poate studia literatura muzicală, se fac cursuri de canto, de pian, am creat ateliere de limba română și comunicare, laboratoare artistice, ateliere de meșteșugărit dar, cred cu tărie, că nu am ajuns la capătul planului meu. Îmi doresc ca visul să crească și mai înalt de atât!
Nu mai puțin important, se cuvine să spun că, printre obiectivele „Grupului Vatra” se numără și dorința de a revigora tradițiile dansului popular, de a le păstra, de a încuraja studiul dansului tradițional, al legendelor și obiceiurilor propriului popor în rândul noilor generații. Unul dintre elementele-cheie ce ne ghidează este conștientizarea faptului că practicarea dansului implică dezvoltarea unei culturi de grup și a unei familii de referință.
Trăim într-o lume în care tradiția este uitată. De aceea, scopul grupului nostru este de a reînvia și promova tradițiile și obiceiurile românești în Diaspora românească.
Desigur, este important să spun că, în spatele eforturilor mele, se află o întreagă echipă formată din oameni care cred în mine și care mă susțin, pentru care visul meu este, implicit, și visul lor.
Fiecare Pas pe care îl fac este pentru toți acei oameni care vibrează prin artă. Nu fac nimic doar pentru mine! Gândul meu este întotdeauna acela de a lăsa ceva oamenilor, de a fi un punct de referință pentru românii de pretutindeni. Acesta este, de fapt, marele meu obiectiv: să las o urmă pe care cineva, găsind-o, să realizeze că nu a fost niciodată singur și că rădăcinile sale sunt înfipte adânc în pământul unui popor extrem de bogat, cel puțin la nivel spiritual.
Mă străduiesc ca, dincolo de dans, să le insuflu elevilor mei și principiile solide: unitatea, credința, tradiția, curajul de a-și urma pasiunea. Sunt toate valori pe care le prețuiesc și în baza cărora îmi ghidez existența.
La rândul meu, n-am încetat niciodată să învăț de la oamenii care mă înconjoară.
Se spune că unirea înseamnă forță, dar eu cred că deschiderea sufletească ne face puternici. Deschiderea, unul față de celălalt, ne ajută să ne descoperim, să devenim puternici, să ne înțelegem pe noi și între noi. Doar prin empatie și deschidere sufletească putem merge pe aceeași cale și în aceeași direcție.
Să fim mai buni, mai înțelegători, să fim mai OAMENI!
Acestea fiind spuse,
Doresc veselie între noi și armonie între pași!
Și nu uitați,
<<Viața e scurtă, dar dansul e lung>>.